Reactii ale societatii impotriva BigBrother-ului in scoli.

Noul ministru al educatiei, Cristian Adomnitei (vezi foto), pune la cale un proiect care risca sa transforme scolile din Romania in adevarate inchisori. El le pregateste scolarilor camere de supraveghere in clase, pe holuri si in curtile interioare. Scopul declarat al acestui proiect este de a creste „siguranta” in institutiile de invatamant. Scolile vor fi monitorizate in permanenta cu ajutorul unor camere video conectate la Internet, astfel incat parintii sa stie in orice moment ce fac copiii lor. In plus, ministrul Adomnitei isi doreste sa devina un Big Brother al elevilor! El vrea sa poata accesa din biroul personal toate sistemele de supraveghere. Mai mult, ministrul a mai spus ca intentioneaza sa reia in discutie si problema uniformelor din scoli si licee. (De ce nu vrea sa reintroduca si numerele matricole? Sau mai „modern”; fiecare elev sa fie obligat sa poarte un card de identitate fara de care nu poate intra in incinta scolii?)

Fara indoiala, violenta in scolile romanesti e o problema. Dar solutia in nici un caz nu consta in transformarea scolilor in adevarate puscarii. Solutia consta in prevenirea cauzelor, nu a efectelor. Am fost si eu licean, si pot sa va spun ca nu am auzit niciodata de vreo bataie in liceul in care am invatat! De ce oare? Poate si pentru ca nu vedeam atatea crime, violuri, talharii la jurnalele de la televizor. Problema fundamentala a invatamantului romanesc nu este insa violenta (exagerata cu mult de mass media), ci prabusirea calitatii actului educational. Iar aceasta e generata mai ales de lipsa cadrelor tinere de valoare. In fond, cati tineri bine pregatiti vor alege o cariera didactica, odata ce salariile sunt asa cum sunt? Aproape nici unul!

Intentia de-a instala camere video in toate salile de clasa, anuntata de ministrul Cristian Adomnitei, a stirnit reactii adverse din partea societatii civile. Profesorii au reactionat vehement la anuntul ministrului Cristian Adomnitei de a monta camere video in salile de curs, pe care parintii sa le poata accesa pe Internet de acasa. Pentru sindicalisti „este inacceptabil sa se monteze camere de supraveghere in salile de curs“, dupa cum spune Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. „Daca vor sa filmeze in afara orelor de program, atunci nu este nici o problema. Sa filmeze in curtea scolii, la intrari. Altfel ar fi o mare incalcare a drepturilor atit ale elevilor, cit si ale profesorilor. In contractul de munca nu scrie ca profesorul lucreaza in public si ca trebuie sa fie filmat in timp ce preda. Sau eu, ca profesor, pot sa-l vad pe parinte la locul lui de munca si sa-l urmaresc daca este capabil sa-si educe copilul, daca este un exemplu si asa mai departe?“, spune Croitoru.

Organizatia nonguvernamentala Educatia 2000+ demonteaza, la rindul sau, proiectul de „supraveghere“ pe care ministrul Adomnitei vrea sa-l faca, pentru ca „nu este o prioritate a invatamintului romanesc“, dupa cum atentioneaza Alexandru Crisan, presedintele Centrului Educatia 2000+. „De ce sa fie profesorul singura persoana care sa fie filmata in timp ce munceste? Nu este OK si nu e etic. Atunci sa punem camere si la doctori ca sa vedem daca fac operatiile bine. In acest mod nu s-ar imbunatati cu nimic activitatea profesorului la clasa“, explica Alexandru Crisan. Dimpotriva! Monitorizarea video va creea un sentiment de anxietate, care nu poate decat sa inhibe, atat profesorii, cat si elevii.

Daniela Gheorghe, psiholog specializat pe psihologia copilului, declara ca „nu este de acord cu initiativa ministrului. Cred ca este un abuz, trebuie intrebati si tinerii“. Aceasta spune ca „e inca un semn ca facem ce am vazut la altii, dar nu dam nici o sansa copiilor sa se exprime“. In plus, psihologul sustine ca „scoala este un loc intim, unde copiii se dezvolta, unde vorbesc despre ei. Nu e in regula sa expui copiii asa, pentru ca oricum, chiar daca nu se vor bate in scoala, se vor bate afara. Sau, din contra, unii or sa atraga atentia si vor arata cit de teribilisti sint“.

Inchei acest articol cu urmatoarele intrebari:

1. Voi ati accepta sa fiti filmati la locul de munca?
2. Daca ati fi profesori, cum v-ati desfasurta ora daca ati fi filmati continuu? Mai bine, mai rau?
3. Daca ati fi copii, v-ar placea sa fiti filmati non-stop la scoala?
4. Credeti ca cauza primara a violentei din scoli este lipsa de supraveghere?

Anunțuri

One Response to Reactii ale societatii impotriva BigBrother-ului in scoli.

  1. andrei spune:

    o minte ingusta, formatata ar spune ca sunt foarte bune, numai unui infractor (etc) i-ar fi frica de asa ceva.
    un om normal la cap si-ar da seama ca libertatea este grav incalcata, precum si prezumtia de nevinovatie, tre sa dai statului ce-i al statului, nu sufletul si viata ta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: