Orwellizarea campusurilor studentesti.

Pe langa orwellizarea scolilor din Romania, mai discret, dar la fel de insinuanta, a inceput orwellizarea si in mediul studentesc. Voi enumera pe scurt doar cateva cazuri, care departe de a fi izolate, arata o tendinta generala extrem de periculoasa si ale carei consecinte sunt cel putin infricosatoare.

1. Studentii cazati in caminele din campusul Tudor Vladimirescu al Universitatii Tehnice „Ghe. Asachi” (UTI) din Iasi vor fi urmariti de camere video (ironia sortii: studentii din UTI vor fi urmariti de camere video UTI = firma specializata in asa ceva!). Decizia a fost luata de Politia Universitara in colaborare cu Primaria Iasi. Autoritatile vor sa monteze sisteme de supraveghere video atat in camine cat si in campus sub pretextul de a preveni furturile. Potrivit proiectului, a carui valoare nu a fost stabilita inca, din toamna vor fi montate doua camere video in campus. Pana in vara anului 2008 vor fi achizitionate inca doua camere. De asemenea, Universitatea Tehnica se angajeaza sa faca fiecarui student cazat in campus, printr-o firma specializata, polite de asigurare pentru bunurile personale. Decizia a fost luata, conform Politiei, in urma unui sondaj efectuat de catre Politia de Proximitate printre studenti. Cu toate acestea, de la inceputul anului, Politia a primit doar 15 reclamatii. Motivele reale sunt se pare altele… cele de ordin financiar fiind desigur cele mai importante.

2. In caminele Universitatile Babes-Boliyai din Cluj, orwellizarea a inceput mai de mult. Pretextul initial a fost acela de a preveni aruncarea gunoaielor pe geam de catre studenti. Astfel, geamurile si imprejurimile caminelor sunt supravegheate non-stop de catre camere de supraveghere montate pe cladirile din zona. Se pare insa ca factorii de decizie din UBB nu sunt multumiti. Astfel, administratia din caminul XVI ia, astfel, in calcul montarea unor camere de filmat pe coridoare si la oficii, pentru a proteja importantele investitii facute in ultimul timp. E vorba despre televizoarele, usile si geamurile de termopan care deja prezinta defectiuni, dar si de mizeria pe care multi o lasa in urma lor dupa „o seara cu amicii” in oficiu. „Afara inteleg, se arunca gunoi pe geam. Dar si pe coridoare? Portarii pentru ce sint angajati? Azi-miine, ne-om trezi filmati la dusuri”, spune dezamagit Mihai, student din XVI, la aflarea noilor planuri ale conducerii caminului. Dar voi, studentilor, ce faceti? Va lasati tratati ca niste puscariasi, fara nici un semn de protest?!

Unde vom ajunge?!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: