Din nou despre orwellizarea scolilor!

M-am decis sa revin asupra acestui subiect (introducerea supravegherii audio-video in scoli), fiindca reprezinta una dintre cele mai grave forme, daca nu cea mai grava, de orwellizare a societatii romanesti. De ce spun asta? Fiindca modul in care sunt crescuti si educati copii va afecta cel mai mult viitorul!Aplaudacii inconstienti ai formelor de supraveghere nu realizeaza ce impact major au aceste forme de ingerinta in viata privata asupra oamenilor. Ei vad doar avantajele, dealtfel iluzorii, ale sporirii „sigurantei”. O siguranta in fond artificiala, obtinuta prin frica! Ar trebui ca psihologii sa se ocupe mai mult de aceasta problema. Fara indoiala, eu sunt convins ca acest lucru a fost facut deja – dar nu pentru a fi adus la constiinta publicului, ci pentru a-l manipula si controla.
Apropo de manipulare. Cateodata, sunt de-a dreptul consternat de usurinta cu care atatia oamenii „pun botul” la campaniile de presa si de televiziune, menite sa le spele creierii mai ceva decat un detergent de marca! Ma refer in acest caz la campania despre asa-zisa „violenta din scoli”; un fenomen poate real, dar exagerat intr-un mod absolut grotesc, tocmai pentru a da un pretext instalarii masive a sistemelor de supraveghere audio-video.Ca instaleaza camere la intrari si pe holuri este deja un lucru foarte grav! Dar ceea ce vrea ministrul Adomnitei este cu mult mai grav. Am scris pe larg mai demult despre acest subiect, dar simt nevoia sa ma repet. Sinistrul educatiei vrea sa instaleze in fiecare clasa de curs, camere de supraveghere (dotate cu microfoane) care sa poata fi accesate prin internet! Daca acest proiect monstruos va fi pus in practica (si sunt sigur ca va fi pus, daca nu de alta, macar pentru banii „frumosi” care se invart) atunci vom avea cel mai mare program BigBrother din lume!!! Cand am auzit despre aceasta stire anul trecut, am crezut ca, totusi, e doar o idee aberanta care va fi in cele din urma abandonata. Din pacate, discutand cu elevi, mi-am dat seama cu groaza ca acest plan diabolic va fi realizat!

In sprijinul afirmatiilor de mai sus, as vrea in continuare sa va prezint un dialog pe care l-am avut cu o eleva din scoala generala nr. 88 din Bucuresti, sectorul 3. Intamplarea a facut sa fiu un fost elev al respectivei scoli…

I: Inveti la scoala 88? Cea de langa parcul Titan?
R:Da, numai ca acum s-a modernizat cu camere de filmat! (angry) Ca altceva nu aveau ce sa faca decat sa ne supravegheze pe noi!
I: De acord cu tine. Pai, protestati si voi cumva, sau parintii.
R: Nu avem ce face, ca si la parinti le convine ca o sa ne puna si in clase dar audio…sa auda cum vorbim cica. da..si cica vor putea parintii sa intre pe un site sa vada ce facem noi la ore!
I: stai sa inteleg mai bine.. astia vor sa va bage camere video cu microfoane in clase?
R: da
I: acum aveti camere video in clase? sau doar pe holuri?
R: doar pe holuri. urmeaza si in clase.
I: si profilor le convine chestia asta?
R: se pare ca da
I: nu se poate; trebuie facut ceva..
R:da..
I: Uniforme aveti?
R:E singurul lucru pe care nu il suportam. Sa zicem ca suport ca ne-a pus camere ca sunt profii atat de tampiti…dar nu as suporta sa port o uniforma
I: trebuie sa protestati.. nimeni nu o sa va ia apararea, din pacate.
R: da. deci acum mai nou profii dau in copii. le invinetesc ochii si le dau palme peste fata dar directorii cica nu au ce sa le faca ca au destule plangeri si nu mai stiu ce…
I: nu-mi place deloc ce au devenit scolile in romania.
R: stiu cum sunt scolile in turcia….e o diferenta ca de la cer la pamant.
I: te cred. oricum, ne indreptam cu totii spre SCLAVIE.
R: e foarte adevarat asta
I: in cativa ani or sa ne implanteze microcipuri.
R: cam asa ceva.
I: incercati sa protestati.. spuneti-le profilor, parintilor ca nu vreti sa fiti supravegheati ca niste vite; ca aveti si voi dreptul la viata privata.
R: cine sa ne asculte pe noi? ca zic ei ca suntem niste pusti si ca nu avem dreptul sa vorbim. si chiar daca le zicem asta..nu asculta.
I: o petitie ar fi o idee
R: nu cred ca ar vrea prostii din scoala sa faca asta. ca daca am fi si noi mai uniti poate am rezolva asta.
I. asta e problema!

Daca vreun elev citeste aceste randuri, il rog, il implor – sa lupte pentru drepturile lui! Elevi, nu va lasati tratati ca niste vite intr-un tarc! Sunteti fiinte umane! Aveti dreptul sa ganditi! Aveti dreptul la o viata privata! Nu e normal sa fiti supravegheati nonstop de catre stat sau parinti! Depinde de voi sa va cereti drepturile! Si numai prin lupta le puteti obtine! In decembrie 1989 tineri, poate mai mari un pic ca voi, au iesit in strada si au murit pentru libertate! Din exemplul lor vreau atat sa retineti: pentru libertate, merita sa lupti, indiferent de pret! Pentru libertate, merita sa-ti risti si viata! Cei ce rabda jugul, si-or trai mai vor, merita sa-l poarte, spre rusinea lor!

PS: O tentativa similara a stirnit, in Ungaria, o intreaga dezbatere despre drepturile elevilor. „In cazul nostru, era vorba de o scoala in care, din cind in cind, aveau loc spargeri si conducerea scolii a cerut monitorizarea cu camere de luat vederi. Noi le-am raspuns, la solicitarea copiilor, ca, OK, puteti face acest lucru fara nici o problema, dar dupa orele de program, cind copiii nu mai sint la scoala si cind, logic, au loc aceste spargeri“, povesteste Aary-Tamas Lajos, Ombudsman (avocatul poporului) pentru drepturi educationale, Ungaria.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: