Depre pseudo-patrioti.

Un proverb romanesc spune „Nu te pune cu prostul, fiindca are mintea odihnita„. In general, am respectat acest principiu, dar acum vreau sa fac o exceptie si sa vorbesc putin despre „mintile odihnite” care se cred patrioti sau „nationalisti”. In mod sigur, ati intalnit asemenea specimene. Sub diferite forme.

Chiar inainte sa inceapa campionatul european de fotbal, eram in autobuz. Un tanar, discuta cu cineva despre sansele echipei de fotbal a Romaniei la acest campionat si spune ca, data situatia, nu avem sanse prea mari sa trecem de grupe etc. Un tip, mai in varsta, care statea pe un scaun, incepe sa-l injure si chiar sa-l loveasca pe tanar, zicandu-i ca nu-i patriot, ca sa se duca in p… si asa mai departe. Lumea statea si se uita la circ, iar tanarul era mai degraba socat decat suparat.

Pe internet, am vazut de curand un videoclip asa-zis „patriot”, in care un imbecil a luat melodia de la „Doamne ocroteste-i pe romani”, a modificat-o ca sa sune ca o manea si i-a schimbat versurile in chestii de genul „sa dam muie la bozgori” si alte injuraturi si mai urate. Asta, cica inseamna „patriotism” si iubire de tara! Nu mai comentez.

Sunt si alte „minti odihnite”, ceva mai inteligente, dar pline de aroganta si dispret fata de cei care nu le accepta ideile fixe. De exemplu, am „indraznit” sa critic prezenta soldatilor romani in Afganistan si Irak. Pentru asta am primit muulte injuraturi. Ca nu sunt patriot; ca nu respect armata; ca armata romana e acolo sa ne apere; ca trebuie sa ne ajutam „aliatii” din NATO si multe alte lucruri de acest gen. Am mai scris despre acest subiect, dar vreau sa mai punctez inca o data cum stau lucrurile.

De-a lungul istorie, Romania s-a aliat, de obicei, cu cei mai puternici. Daca.. nu stiu cine, ar ataca Romania, ar trebui sa fim naivi sa ne inchipuim ca o sa sara NATO in ajutorul nostru. Istoria a demonstrat de prea multe ori ca in politica, totul se bazeaze exclusiv pe interes – iar aliantele nu au nici o valoare, atunci cand interesele celor mari sunt altele. NATO nu ne-a ajutat cu nimic in problemele noastre cu Ucraina (Insula Serpilor sau canalul Bastroe) si nici nu putem spera sa ne ajute, fiindca interesele SUA sunt acelea de a mentine o relatie buna cu Ucraina, privita ca o contrapondere Rusiei. Marea Britanie, desi a inceput al doilea razboi mondial declarand ca vrea sa apere Polonia, nu a facut nimic dupa razboi pentru a scapa Polonia de ocupatia sovietica! Sunt nenumarate exemple din istoria mai veche si mai recenta care arata cat se poate de clar ca aliantele militare sunt pur conjuncturale si sunt bazate pe interesele de moment.

Sigur, sunt constient ca in situatia in care suntem, nu prea aveam ce alege – chiar sa fi vrut, nu puteam ramane independenti in fata unor colosi economici si politici de genul UE sau Rusia. Asta a fost soarta noastra tragica in istorie. Dar, cel putin, ar trebui sa incercam sa obtinem cat mai multe avantaje pentru noi. O atitudine servila, sincer, nu cred ca e de mare folos. Daca il admir pe Antonescu, de exemplu, e si pentru ca a avut o atitudine ferma in fata Germaniei naziste – de exemplu, a refuzat sa participe la invadarea Yugoslaviei in 1941, desi Hitler i-a promis Banatul sarbesc (teritoriu unde traiesc destui romani, de fapt). N-as vrea sa mai comentez despre atitudinea politicienilor de dupa 1989 fata de „marii licurici”. Sunt de acord sa fim in NATO, desi nu pot spune ca-mi place ce face aceasta alianta (de ex, bombardarea Yugoslaviei), dar in nici un caz nu-s de acord ca soldatii romani sa se duca sa moara in razboaie care nu au nimic de-a face cu interesele Romaniei!

Pe scurt, vreau sa spun cateva cuvinte despre o alta campanie, numita „Basarabia, pamant romanesc„. Da, sunt de acord, Basarabia este pamant romanesc, si totusi nu pot fi de acord cu cei care au initiat campania! Stiti de ce? Pentru ca din harta Romaniei Mari pe care o prezinta, au decupat cele trei judete din sudul Basarabiei, exact acele judete care de fapt au dat numele Basarabia!!! Cica, sa nu-i „suparam” pe ucrainieni! Nu zau?! Adica, ei ne-au furat teritorii romanesti (sudul Basarabiei, nordul Bucovinei si tinutul Hertei, insula Serpilor) si noi trebuie sa-i „menajam”??? Eu prefer sa fiu istoric corect mai degraba decat politic corect; desi, la drept vorbind, daca vrei sa fii corect din punct de vedere istoric, in Romania, poti ajunge la inchisoare…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: